Det thailandske køkken bliver mere og mere populært i Danmark, og med god grund. Det står for alt det som jeg mener er vigtigt med madlavning, nemlig friske råvarer og små men spændende smags nuancer. Vi opfatter herhjemme det thailandske køkken som værende et enkelt køkken. Men det er faktisk ikke helt rigtig at opfatte det sådan.
Det thailandske køkken består af fire forskellige køkkener. Fire regionale køkkener som samtidig også er de måske fire vigtigste regioner i Thailand, den nordlige region (hvor man bl.a. finder Chiang Mai), Den nord østlige region (kaldet Isan), den central region og den sydlige region. Hver region deler selvfølgelig fødevarer, opskrifter osv. og bliver alle påvirket af hinanden og omkring liggende lande som Burma, Kina, Laos, Cambodja og Malaysia. Som nævnt, så har de forskellige regioner påvirket hinanden og mange retter går igen.
Tager man til det sydlige thailand finder man karry retter med kokosmælk, tager man nordpå finder man retter med lime saft. Det nordøstlige køkken er især præget af Laos. Og yderligere finder man en del kinesiske retter blandt de mest populære i Thailand. Det gælder f.eks. brugen af stegte risnudler, stuvet svinekød af forskellig slags. Ja faktisk mener man at det var kineserne der indførte brugen af wok i den thailandske madlavning. Yderligere menes det at de mange fritureretter og den generelle brug af nudler og soja produkter kan tilskrives kinesisk indflydelse.
Går man på restaurant får man typisk en enkelt ret, måske en forret eller en dessert. Men er man så heldig at komme hjem til en thai familie så vil man opdage at de laver flere forskellige retter. Der stilles en stor skål ris på bordet og gerne en håndfuld forskellige retter med både kød og grøntsager serveres til. Det er god kotume at lave flere retter en der er gæster ved bordet. Oprindeligt spiste man uden bestik og brugte den højre hånd. I dag bruger man typisk bestik som gaffel og ske. Knive finder man sjældent på bordet, da der stort set aldrig serveres et stort stykke kød.
Spisepinde bruges enkelte gange til nuddelretter og er helt sikkert også en kinesisk tilføjelse til thai køkkenet.
I det nordlige Thailand laver man gerne klisterris og former dem som små kugler. Disse kugler dyppes i retten og spises med fingrene. I det sydlige Thailand spiser man nogle steder stadig med højre hånd (typisk i de muslimske områder).