Tom Yum er en af de mest kendte thaisupper. Men pas på – den er lige så stærk, som den er god. I Thailand giver Tom Yum turisterne en fantastisk oplevelse af thaimad. Det brænder i munden, men på den gode måde som samtidig bringer et smil frem. De fleste kender suppen som Tom Yum Goong, altså med rejer, Men den kan også laves med andre typer kød. I Thailand er alternativet typisk kylling. Retten er som sagt rigtig spicy, så du kan overveje at servere en skål ris til. Du kan også tilsætte lidt kokosmælk til retten, hvis du ønsker den mere rund og blød. Nogle steder i Thailand er de ekstra dekorative med rejerne – de giver dem et lille snit i ryggen, så rejerne folder sig ud og får en ret speciel form.
Antal personer:
3 -4
Ingredienser:
- 10 dl vand (ca.)
- 300-350 g rejer (gerne større rejer som tigerrejer)
- 1 skalotteløg (skæres i mindre både)
- 4-5 små cherrytomater (skæres i mindre både)
- 2 stilke citrongræs. (knuses og bindes sammen)
- 1 spsk. fiskesauce
- 1 spsk. tamarind juice
- 3 skiver frisk galangarod
- 100 g svampe (Skæres i mindre både)
- 4 kaffir limeblade
- 1 frisk lime (saften)
- 8 friske thai chilier eller 2 medium størrelse jalepenos (renses og skæres i tynde strimler)
- ½ tsk. knust hvid peber
- 2 tsk. stærk chilipasta (nam prik pao)
Opskrift:
- Start med at rense dine rejer.
- Skyld citrongræs, knus dem og bind dem sammen.
- Rens løg, svampe og cherrytomater og skær dem i små både.
- Skær din galangarod i skiver.
- Del din chili og pil indmaden ud. Skær den i tynde strimler på langs.
- Herefter bringer du vandet i kog.
- Når vandet koger tilføjer du citrongræs, galangarod, kaffir limeblade, fiskesauce og tamarind juice.
- Rør godt rundt og tilsæt rejerne. Hvis du bruger store tigerrejer så skal de ca. koge i 3 minutter.
- Herefer tilsætter du løg, den søde chilipasta og svampene.
- Kog herefter i yderligere 6-7 minutter indtil rejerne er færdige. Pas på du ikke koger dem for længe – rejer kan godt blive rigtig kedelige og seje, hvis de koges for længe.
- Tilsæt chili og tomater og rør godt rundt.
- Til sidst tilsætter du saften fra din lime. Smag suppen til inden servering.
Noter:
Retten er som sagt rigtig spicy, så du kan overveje at servere en skål ris til.
Du kan også tilsætte lidt kokosmælk til retten hvis du ønsker den mere rund og blød.
Nogle steder i Thailand er de ekstra dekorative med rejerne – de giver dem et lille snit i ryggen og så folder rejerne sig ud og får en ret speciel form.
Hej først vil jeg rose jeres lækre hjemmeside.. Vi elsker thaimad hjemme hos os.. Idag vil jeg lave en thaisuppe med rejer men jeg syntes det er svært at få den cremet i konsistensen ..hvad gør jeg forkert ? Håber i kan hjælpe mig mvh tanja
Hej Tanja.
Tak for de pæne ord 🙂
Thaimand er også en klar favorit hjemme hos os.
Den cremede konsistens kommer tit når man blender grøntsager m.m. med fløde og/eller cremefraiche.
Det duer ikke rigtigt i denne suppe. Du kan prøve at tilsætte lidt fløde eller cremefraiche og se om det hjælper på din konsistent.
///Kristoffer
Når jeg har en ret, der er for tynd, river jeg som regel en eller to kartofler på et rivejern, tilsætter det og lader det simre et par minutter. Måske lidt for bonderøvsagtigt? Jeg er bestemt ingen ørn til madlavning.
Mvh Søren
Hej Søren
Tak for tippet. Det står jo folk frit for at prøve det af. Jeg syntes nu ikke det lyder bonderøvsagtigt – måske mere som et godt gammeldags husmor trick og dem skal man bestemt ikke undervurdere.
///Kristoffer
Når man snitter ryggen op er det hovedsageligt for at fjerne tarmen, som kan indeholde “grus”, der kan være uhensigtsmæssigt at servere. 🙂
Tak for dit input. Jeg syntes nu det er sjældent at man skal sprætte dem op for at få fjerne nok af tarmen så man undgår “grus”.
Hej:)
Kan den laves uden tamarind juice? Har ikke lige et asiatisk supermarked i nærheden og ser ikke ud til at jeg kan få det i de almindelige…
Hej Louise.
Undskyld den lange svartid. Dit spørgsmål forsvandt desværre i mængden.
Men du kan sagtens lave den uden tamarind juice. Smagen bliver selvfølglig ikke optimal, men det ødelægger heller ikke retten.
///Kristoffer
Hej, jeg er netop begyndt at udforske thaimadens mangfoldigheder efter en ferie. Elskede simpelthen maden, og da jeg elsker at lave mad ligger det jo ligefor. Men jeg kan ikke finde en ordentlig opskrift på banana fritter. De er alle sammen med most banan til en amerikansk morgenmad, og jeg vil have dem med hele stykker banan i en dej og så fritterede. Kan du hjælpe?
Mvh
Charlotte
Hej Charlotte
Jeg har desværre ikke en opskrift, men hvis jeg støder på en, så skal jeg nok dele den herinde.
///Kristoffer
Iht. Den cremede konsistens vil man i thailand aldrig gøre brug af hverken fløde eller creme fraise da langt størstedelen af thailændere er laktoseqintolerante. En cremet tum yam kommer sig af at den monteres med en smule kokoscreme (den fede del fra kokosmælkedåsen). Tilsættes hele baduljen er vi ovre i tum kha – en mildere kokosbaseret “tum yum”.
Med henblik på tamarinderstatning kan lime oprørt med en smule brun farin godt være et fint alternativ 🙂
Kluay tod hedder opskriften på fritede bananer og disse er vendt i tapiocamel samt sødet kokosmælk. Friteres derefter i olie og vendes i feks. Sesam 🙂
Hej Alf.
Tak for det.
Den ryger på opskriftlisten så snart jeg har haft mulighed for at lave dem selv.
///Kristoffer
Sindsyg god opskrift, tak.
Ved du hvad næringsværdien er i opskriften ?
Eller måske bare kalorieindhold ?
Mvh
Anne F Sørensen
Hej Anne
Det kan jeg desværre ikke svare på 🙂
Hav en god dag.
///Kristoffer
Hej
Ville man kunne erstatte galangaroden med ingefær??
Hej Patricia
Du kan godt erstatte galangaroden med ingefær.
Retten bliver ikke helt den samme, men har man ikke mulighed for at skaffe galangaroden, så kan det godt gå.
Galangarod og ingefær er fra samme familie, men ser anderledes ud og smager forskelligt.
Farven er især anderledes og så har galangarod ikke den samme varmene effekt som ingefær.
///Kristoffer
Hej alle thaimad elskere.
Jeg bor i Thailand, laver mad konstant og det er for det meste thaimad. Jeg har thaivenninder som jeg “konkurere” lidt med omkring smag. Ingen af os bruger tamerind juice, da det også hernede er svært at få fat i! Vi bruger istedet blomme juice.
Jeg ved godt at danskere gerne vil have suppen dejligt cremet, men så sæt fonden oven med løg noget før og blænd det. Man behøver ikke at tilføre hverken fløde eller cocosmælk.
Det er min absolutte favorit blandt de mange fantastiske thaisupper.
Hej Anne
Mange tak for dit input, jeg er sikker på det kan hjælpe folk herinde 🙂
///Kristoffer
Du kan købe tamarind i flere af de udenlandske grønthandlere
Hej René.
Tak for det, det er en godt input.
///Kristoffer
Dejlig
Hej Arne,
Tak for de pæne ord.
///Kristoffer