Om thaimad

Ris

Ris er verdens ældste afgrøde og spises i dag i hele verden. Oprindeligt kommer ris fra det sydlige Kina og Thailand, men i dag dyrkes der ris i stort set hele verden. Thailand er det land der producer 5 mest ris og er det land i verden der eksporterer mest ris. Hvert år produceres i
gennemsnit 20 millioner tons ris i Thailand.
Så ris er basisvare nr. 1 i det thailandske køkken og spises til alle måltider.
Der findes mange forskellige rissorter i Thailand, men den mest populære er jasminris og er derfor også den dyreste. Du vil derfor ofte få serveret andre rissorter, typisk en mere enkel hvid rissort som Khao Suoy. Gammel ris smides ikke ud, men gemmes og bruges til stegte ris dagen efter. Ris bruges også i supper som Khao Tom.

Sticky rice (klæbrige ris) eller Khao Niaw på thai er populære til hurtige måltider og til desserter, f.eks. den populære thailandske favoritdessert sticky rice med mango.

 

Nudler

Under 2. verdenskrig, led Thailand og befolkningen under mangel på ris.For at at få folk til at spise mindre ris og flere nudler, opfandt regeringen en ny type nuddel (Sen Chan), opkaldt efter Chanthaburi provinsen.
Nudler (Guai-tiaw) i Thailand findes i mange forskellige variater. De fås i både tykke, store, små eller helt tynde og fine versioner. De fleste nudler i Thailand er fremstillet af ris. Men du kan sagtens finde glasnudler som er fremstillet af bønner og æggenudler.

Normalt består en fælles måltid i Thailand af flere forskellige mindre retter. Men når det kommer til nudelretter, så serveres de ofte seperat.

Den mest populære ret med nudler i Thailand er Pad Thai. Den kan købes på restauranter og gadekøkkener. Den smager fantastisk og er en af de få retter man kan få i Thailand, der ikke er indeholder et stærkt krydderi.

 

Hovedretter

At hovedretter er skrevet i flertal, skal tages helt bogstaveligt. I Thailand serveres der sjældet en hovedret. Et aftenmåltid består af flere mindre retter og hertil ris. Typisk beregnes der 1 ret pr. person der deltager i aftenmåltidet. Selvom nudler idag er en fast bestandel af thaikøkkenet, så bliver fleste hovedretter serveret med ris til.

Kødet i hovedretter kan tilberedes på mange forskellige måder. Men typisk skæres svinekød (moo), kylling (gai) og oksekød (neua) ud i mindre stykker, krydres med f.eks. hvidløg, chili og basilikum, inden det steges på en wok eller grill.

Fisk blive enten kogt eller grillet og serveres typisk hel. I Thailand er øjnene på en fisk populære, så bliv ikke overrasket over hvis øjnene bliver spist som noget af det første.

 

Supper og karry

Flere supper du vil få serveret i Thailand, vil indeholder en eller anden version af karry. F.eks. Massaman Karry som er en mild og krydret karryret, Gul Karry er ligeledes en mild karryret, men adskiller sig fra Massaman, som er mellemøstligt inspireret når det kommer til krydderierne. Grøn karry en mere tyk suppe og er mere stærk end gul karry. Dem stærkeste er rød karry, som er lidt tyndere i konsistensen end Grøn karry, men noget stærkere i smagen. Disse forskellige karryer kan alle købes som paste i asiatiske specialbutikker. Fælles for disse karrysupper er at de alle er baseret på kokosmælk.

Der findes også supper uden karry i. f.eks. den mere milde rissuppe med svinekød (Khao Tom muh), den noget mere stærke suppe med kylling (Thom kha gai) eller den rigtig stærke suppe med rejer (Tom Yum Goong) som er indbegrebet af stærk thaisuppe.

 

Salat

Salater (Yam) i Thailand er ikke tilbehør som i Danmark. En salat indregnes som en af de mange retter man får som en del af et aftenmåltid. Desuden er salater i
Thailand typisk en af de stærkeste retter du kan få serveret. En thailandsk salat tilberedes normalt af rå grøntsager, blandet med chili, lime og fiskesauce.
Nogle retter severes med kød, f.eks. den lækre oksekøds salat (Yam Neua) eller den stærke salat med kylling (Larb Gai).

 

Drikkevarer

Som så mange andre steder uden for Europa, kan det ikke anbefales at drikke vand fra hanen i Thailand. Af samme årsag er det også billigt og nemt at få flaskevand alle steder. Husk at drikke rigeligt med vand. Det varme fugtige klima gør man sveder hele tiden. Når du beder om is til dine drikkevarer, så er det også en fordel at spørge om den er lavet af postevand eller flaskevand.

Medmindre du er på virkelig god restauranter, så er vinen sjældent værd at drikke. Det kan derimod anbefales at bestille en af de lokale øl. Enten Singha (udtales “Sing”) eller Chang (som betyder elefant). Det er de klart mest populære øl i Thailand. Chang er typisk billigere og derfor også primært den de lokale drikkker. Den er stærkere, både i smag og alkohol, end en Singha.

Er du ikke til alkohol, så prøv de lækre frisklavede frugtsmoothies eller juices. Alternativt kan du få frisk kokosmælk, hvor kokosnødden åbnes på stedet og drikkes med sugerør. Du kan også få en thailandsk version af iste, som serveres med kondenseret mælk, hvilket giver den en rødlig farve og sød smag.

De fleste restauranter tilbyder alm. kaffe men den kan ikke anbefales. Er du heldig er det en instant kaffe, er du uheldig, så en sort udefinerbar væske. Som alternativ kan du prøv en thai version af iskaffe, kaldet oliang. Det er en meget stærk kaffe, men den smager meget bedre end det varme alternativ.

 

Frugt

Almindelig kendte frugter i Danmark, som banan, ananas, vandmelon, papaya og mango fås alle steder i Thailand. Men mere eksostiske frugter som Pomelo, Linchi, Dragefrugt, Jackfrugt og Durian er også populært. Frugter spises hele dagen i Thailand, men er især populært som dessert eller ingrediens i en dessert.

Sidstnævnte frugter er ikke så kendte i Danmark, men jeg kan især anbefale Linchi frugter, som en lækker snack. Linchi frugten har hård, men tynd skal, meget lyst frugtkød og en sten i midten.

Vær forsigtig med Durinan frugten. Den har en meget gennemtrængende lugt og en meget sød og ekstrem rig smag – på grænsen til det ubehagelige. Enten vil du
elske eller hade Durian frugten. Det er ikke for sjov af den er forbudt at medbringe flere steder, f.eks. i butikker og på hoteller.

Jackfrugten er en af verdens største frugter – den kan blive helt op til 1 meter i bredden. Inden jackfrugten modnes, bruges den i gryderetter, da konsistensen minder meget om kød. Når den modnes, spises den som alm. frugt eller bliver syltet.

Du kan købe frisk frugt på næsten hvert et gadehjørne og de fleste steder også friskpresset juice. Ofte til meget billige penge.

 

Desserter

Folk fra Thailand og Danmark har i hvert fald en ting til fælles. Vi elsker desserter. Dog er folk i Thailand mere vilde med desserter fra den vestlige verden (især kager) end vi er for desserter fra Thailand.

Det skyldes nok at mange desserter i Thailand primært består af en blanding af ris, kokosmælk og sukker. Yderligere kan man støde på ingredienser som fx majs og bønner – ingredienser vi langt fra forbinder med dessert.
Men jeg vil dog anbefale man prøver nogle thai desserter. Prøv f.eks. den populære dessert sticky rice, som består af ris, kokosmælk og frugt som papaya og mango.

Er man ikke til ris, kokosmælk og sukker, man man altid bestille frisk frugt.

På de fleste restauranter kan man dog også få helt
almindlige is, hvilket børn og barnlige sjælde sætter stor pris på i varmen.