Stærk thailansk salat med agurk

Denne opskrift er nærmest identisk med den klassiske papaya salat (Som Tham Thai).
Jeg lærte retten at kende, da jeg fik den serveret på den lokale thai restaurant, hvor jeg ofte spiste. Her fik jeg den foreslået, da jeg ikke er så vild med papaya.
Jeg blev straks vild med retten, også selvom denne opskrift ikke er den originale version med papaya. Efter min mening er denne version bedre, og et perfekt supplement til langt de fleste retter.

Antal personer:

Som salat til hovedret: 3 – 4

Ingredienser:

  • 1 stk. agurk.
  • 10 stk. cherry tomater.
  • 4 – 8stk. friske røde chilier (uden kerner).
  • 4 fed hvidløg
  • 2 – 3 spsk. peanuts (tilsæt evt. flere, alt efter smag).
  • Evt. 2-3 lange slangebønner
  • Evt. 1 spsk. tørrede rejer
  • 2 spsk. fiskesovs.
  • 2 spsk. lime saft (helst saft fra friske lime, men andet kan også bruges).
  • 1 tsk. sukker.

Opskrift:

  1. Skyl og dine  cherry tomater. Put dem i en skål og mas dem, så saft og kerner flyder ud, men uden at ødelægge dem helt.
  2. Riv en hel agurk groft på et rivejern og bland det i skålen med tomaterne. Agurkesaften skal med over i skålen.
  3. Hak hvidløg og chili fint. Jeg putter det hele i en min minihakker, men du kan også bruge en morter. Put de fint hakkede chilier og hvidløg ned til tomater og agurk.
  4. Tilsæt herefter fiskesov, sukker og limesaft og bland det godt rundt.
  5. Lige inden servering blandes peanuts i salaten og det hele vendes godt. Tilsætter du peanuts tidligere, så bliver de en smule bløde i det.

Noter:

Det er meningen at denne salat skal være stærk. Jeg bruger selv 6 røde chilier når jeg laver den. Men du bliver selv nød til at prøve dig frem og have dine gæster i tankerne når du tilsætter chili. Når jeg har besøg af dem jeg var i Thailand med, kan den godt få 8 chilier, men når svigerforældrene er på besøg, så er der kun 4 chilier i retten. Vi fik retten med slangebønner, men jeg foretrækker personligt at serverer den uden. Men det må du selv vurderer. Det samme gælder rejerne, som jeg springer over for det meste, især når det skal gå lidt stærkt. Salaten kan med fordel laves i forvejen, da den har godt af at trække lidt. Jeg laver den tit som det første når jeg laver thai mad en aften.

Server det i en skål som en almindelig salt eller anret det direkte på hver tallerken, gerne oven på nogle friske salatblade.

11 år ago

15 Kommentarer

  1. Hej –
    er som du vild med thai-mad og forsøger tit at lave det, med mere eller mindre held. Det, som driller mest, er grøntsagerne.
    Hvordan xxx kan de være så friske og sprøde, når thai’erne laver mad, mine grøntsager ligner nærmest udkogte sødsuppe-svesker!
    Og det er ikke, fordi jeg koger/wok’er dem for meget.
    Findes der et specielt trick – jeg har selv tænkt på noget med en lynkognig / blanchering / dypning i kogende vand og så bare vende dem i retten og varme op lige inden servering. Så kunne man jo også lave grøntsager til flere retter på en gang!
    Jeg kunne selvfølgelig lade det komme an på en prøve, men hvis du nu har løsningen……..
    Mvh Anna

    1. Hej Anna

      Tak for din kommentar.
      Jeg koger yderst sjældent mine grøntsager. Der er nogle gryderetter hvor det er fint (Massaman syntes jeg gerne må have møre grøntsager). Jeg skærer dem i tynde skiver eller aflange tynde stænger og så lynsteger jeg dem i min wokpande med en god slat olie ved meget høj varme.

    2. Det er også vigtigt at få nogle gode og friske råvare.
      Det kan desværre godt være svært at finde dem i supermarkedet – især fordi grøntsagerne tit er blevet kølet, transporteret osv.
      Jeg prøver at gå på marked og finde grøntsager – men selv her kan man godt blive taget ved næsen og få hollandske eller spanske grøntsager.

  2. Hej Kristoffer.

    Jeg kan godt se jeg er nogen år langsom iforhold til kommentare, men jeg har prøvet at lave den her salat og den er VIRKELIG god, den midster dog rigtig meget a sin smag hvis man ikke spiser den med det samme…

    Jeg vil gerne lave den for nogen veninder, men jeg synes måske sådan en fiskesovs-flaske er meget at købe (spild a go fiskesovs) når jeg kun lige for brugt det til den ene omgang her og det holder sig jo ikke så lang tid når den først er åben. Er der et alternativ man kan bruge? noget man måske alligevel bruger til andre ting?? vi spiser ikke så meget thai herhjemme nemlig 🙂

    Tak for svar, hvis du ser det her ! 🙂

    -Sabina

    1. Hej Sabina

      Jeg syntes faktisk salaten holder sig ok til dagen efter, men peanuts bliver lidt bløde af det.

      Nogle gange tager jeg noget fra og putter peanuts i resten. På den måde har jeg noget til dagen efter (forudsat at gæsterne ikke spiser op 🙂

      Du kan desværre ikke bruge andet end fiskesovs. Men fiskesovs kan holde længe. Jeg køber selv store flasker fiskesovs, men de små flasker fra supermarkederne bruges hurtigt :

      ///Kristoffer

  3. Hej
    Kunne man ikke komme noget frisk koriander i? Evt ved servering, så det ikke bliver noget sjask?
    Mvh Maria

  4. Kan man bruge andre nødder end peanuts? Jeg kan nemlig ikke tåle dem, men tænker at de er med til at give retten dens rigtig smag?!

    1. Hej Maj,
      Beklager den lange svartid. Har ikke lige haft adgang til nettet på min ferie.

      Du kan erstatte peanuts med cashewnødder. Det gør de også nogle steder i Thailand.

      Velbekomme.

      ///Kristoffer

  5. Hej Kristoffer,
    Hvilken slags chili bruger du?
    Lækre opskrifter iøvrigt – bruger dem ofte.

    1. Hej Ditte,

      Jeg er glad for du kan bruge siden.

      Nogle af mine opskrifter henviser til det man kalder thai chilier.
      Men som udgangspunkt er de alm. røde chilier man kan købe i de fleste butikker efterhånden.

      Mvh
      Kristoffer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.